tisdag 8 februari 2011

Vilda Matilda = Laika

Det här är lilla Laika när vi var ner till Sollerön, Mora första gången och såg henne. Ca 14 dagar gammal och hade just öppnat ögonen. Hade vi vetat vilket monster till hund det skulle bli så vete tusan... men jag tror att vi hade tagit henne ändå, för hon var så otroligt social, kelig och medveten om allt runt omkring sig. Hon låg mest på rygg i Ninas knä och ville bli kliad på magen och jäste på hemvägen, helnöjd med det mesta =)
Nu är det Vilda Matilda för hela slanten, utom när hon sover.
Hon är nu drygt 10 månader och hon är blandning Östsibirisk Laika / Jämthund.
Mankhöjd är 60 cm och hon väger 24,5 kg, så hon kommer att bli stor, eftersom hon kommer att växa mer på höjden, hur mycket är svårt att säga. Sedan så kommer hon att börja lägga ut på bredden med.
Mamman var av ordinär Jämthundsstorlek, men pappan som var Östsibirisk Laika, han var väldigt hög och nästan helgul, väldigt varglik tyckte vi att han var. Det gula i Laikas päls, syns väldigt tydligt ibland, beroende på ljuset och det är snyggt på henne =) 

Vi hoppas att hon kommer att lugna ner sig lite grann iaf =)

Ibland så tror man att man har en ADHD-hund i huset, för hon hinner med att vara överallt och lägga sig i sånt som hon inte har att göra med... hyss alltså, en liten Emil-hund fast tjej, vi får väl ta och fixa en snickerbo åt henne som hon kan vara i när hon har gjort hyss.
Blir hon tyst, om hon inte har somnat alltså, då vet man absolut att hon har nåt jäkelskap på G, för hon hörs för jämnan annars. Men sova på dagen, det gör hon inte ofta och om hon gör det så är det bara en kort stund.
Men ska man bli stor och kunna jaga både älg, björn och lo så behövs det väl att man är lite annorlunda än andra. I sina hemtrakter, som hon härstammar ifrån, Sibirien alltså, så jagar dom även tiger med sina Laikor... de ni... =)
För att kunna knäppa en serie bilder på henne hade jag ett jädra ståhej, det var full rulle på henne. Så det hon ser sömnig ut på en av bilderna, det stämmer inte riktigt.
Fast det är kanske så, att tror hon sig att ligga en liten stund, då blir hon trött och somnar. Tyvärr så är det inte ofta det inträffar =)

1 kommentar:

Helen Fahlgren sa...

Kul se bilder på din tik. Har själv skaffat en hanhund av samma blandning som nu är tre månader. Lycka till i framtiden