söndag 13 februari 2011

Våra hundar =)

Laika

Hon är vårat hopp om en lagom skarp, för jakt med löshund, som inte ens är rädd fan själv. Alltså en löshund som inte ens tvekar en sekund för att ta upp ett björnspår, eller spår av lo.

Hon kom hem till oss 8 veckor gammal och det första hon gör är att försöka ställa de båda äldre hundarna. Redan som valp hade hon ett otroligt kraftigt och vuxet skall, så folk trodde inte att det var en valp ens, eftersom hon är så storvuxen. Hon kan med sitt kraftiga skall skälla i timtal. Vi blir less på det här hemma, men det kommer att bli bra när det gäller jakt.

Det ryska ordet "Lai" betyder skällare, så vi utmanade verkligen ödet när vi döpte henne till Laika.


Nikolai Kolja, "Nicke"

Han hämtade vi i en liten håla bredvid Arbro, jag kommer inte på namnet just nu, det gör förresten detsamma. Han hade tidigare som unghund blivit omhändertagen av djurskyddet i Gävleborgs län, men av vad vi såg så hade han det bra hos familjen där han bodde, men deras arbetsförhållanden hade ändrats så att dom inte kunde ha flera hundar, dom behöll en valp efter Nicke. Vi har haft mycket glädje av honom med =)

Vi tror att det tagits 2 eller 3 kullar efter Nicke, mest troligt tjuvparningar. Så efter ett tag så blev vi tvugna att fixa bort kottarna på honom, alltså kastrering, eftersom han var helt galen efter tikspår och tiklukter, han hade inte en lugn stund när någon tik i närheten löpte, (ca 2-300 meter åt alla håll), då var han totalfixerad av det.

Första älgjakten jag och Nina var ihop så bodde vi i min fd stuga, som jag sålt under sommaren, då med ett löfte om att låna den över älgjakten. En morron när jag släppte ut Leia och Nicke, så var Nicke borta i minst en kvart längre än Leia. Vi undrade väl lite vad han gjort, men var mest glada att han kommit hem så att vi kunde åka iväg och jaga. Kvart över 8 den morronen, så sköt våran hundförare en pinntjur vid utfartsvägen från våra stugor, ca 200 m från stugan kanske, då kom vi på vad Nicke den fulingen hade gjort, han hade varit och morsat på älgen den morronen, eftersom älg var något som han är van där han bodde i urskogen tidigare och han fick ju springa lös och göra som han själv ville där nere.

Därför är det en naturlig sak att kunna tänka sig att använda honom som eftersökshund, för han har en snok som inte är av denna värden. Härom dagen så var jag i en av frysarna och rotade, då hittar jag späck ifrån en älg som vi tagit reda på för att hänga ut till fåglarna. Jag tog en bit och hämtade en spik och spikade fast biten på planket som omger hundgården, på utsidan då såklart, för annars hade hundarna ätit upp det på nolltid. Ingen av hundarna såg vart jag spikade fast den.

Först släppte jag ut Leia, det tog henne ett par minuter och lite hjälp innan hon hittat rätt stolpe.

Nästa hund ut var Laika,hon missade lite men korrigerade sig själv med nosen så att hon stod vid rätt stolpe och luktade efter späcket. Henne tog bara en jättekort stund att hitta rätt, med tanke på att hon är bara drygt 10 månader, så var det näst intill klockrent.

Sist ut var Nicke, han vädrade med nosen och sprang direkt på rätt stolpe på en gång.

Så det är inget snack, Nicke ska vi lägga ut älgspår åt, vi har älgklövar och lite "bra att ha" i frysen, för att kunna lägga ett äkta eller är det ett fusk älgspår =) Eftersom han inte är rädd för någonting, så kommer han att bli en bra eftersökshund, om gud vill å byxorna håller. Vad vi inte vet är hur han reagerar på björnspår, kommer han att få stora darren eller har han bra psyke även för det. Så fort vi får en chans ska vi kolla, eftersom vi har björn på båda sidor av E4:an på våra jaktmarker. Annars så har vi ju Laika för att kunna ta itu med sånna spår =)


Leia

 Hon är mattes lilla älskling och även jag tycker om henne väldigt mycket. Även Ninas X och barn älskar henne och barnen ber ofta att dom ska få ha henne. Det är tyvärr inte så bra mot Leia som mår dåligt i flera veckor efter att ha varit borta. Sedan så är det detta med hennes plats i flocken, Laika ger sig på å spöar Leia så fort hon kommer åt. Nu håller vi på att trumma in i Laikas huvud att Leia är förbjudet område, men det tar mycket tid å ork. Har Leia varit borta så tror Laika att hon kan spöa Leia hur mycket som helst och ett sånt liv ska inte Leia behöva uppleva. Hon har det nog jobbigt att freda sig i vanliga fall.

Å andra sidan så är det inte långt ifrån att Laika ska spöa Nicke heller, (en schäferblandis med Springer Spaniel och Boardercollie i), som verkligen kan ta för sig. Hon är en unghund som i nuläget testar gränserna, så det gäller att inte ge efter...

Det märks verkligen att det är mer en urhund i Laika än i någon av dom andra, hon står vargen betydligt närmare än någon av dom andra två.

Inga kommentarer: